NAUKA I ISTRAZIVANJE

Nauka,Historija,Parapsihologija,Svemir,Medicina,Literatura i mnoge druge stvari na ovom forumu mozete raspravljati i postati Dobrodosli.
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Eve Online

Go down 
AutorPoruka
Valdus

Valdus

Broj komentara : 76
Join date : 2008-12-23
Age : 47

KomentarNaslov komentara: Eve Online   Thu Jan 08, 2009 4:25 am

Eve online je MMORPG,smjesten u Sci Fic okruzenju,postoji od 2003.god..Autori su islandski CCP.Nije najpopularnija masovka ali je sigurno jedna od najboljih.Danas ima preko 200.000 aktivnih igraća.

Specificnosti Eve-a je dinamican univerzum u kojem nista nije nametnuto i pruza nevjerovatnu slobodu izbora za jedan virtualni svijet.Svi igraci ,iz cijelog svijeta, su na jednom serveru(jedina igra koju pokrece super racunalo),ekonomski i politicki sustav koji funkcioniraju kao i u realnom svijetu,svaka akcija ima svoju reakciju.O dogadjajima ponekad pisu novinari u uglednim dnevnim novinama,npr.New York Times.

Igra je kompleksna ali interakcija između igraca je totalno jednostavna.Pocinjemo u NPC skoli,gdje nas tutorijal uvodi u osnove gameplaya i zanimanja koje smo odabrali za pocetak virtualnog zivota.To mogu biti;military,industry i business.U tom izboru nema ograničenja za daljnji razvoj lika,svaki skill je dostupan svakom igracu.Skillovi se razvijaju u realnom vremenu,njih kupujemo na marketu kao Books,razvijanje moze trajati od desetak minuta na lvl 1 pa do nekoliko mjeseci sa lvl 4 i na lvl 5.To funkcionira i kad smo ofline.Ako neko suspendira acount na neko vrijeme taj trening se takodje nastavlja.

Igraci se udruzuju u korporacije,a one u Alliance.Eve univerzum je podjeljen na Empire i 0.0 space.

Empire;.Podjeljen je na high sisteme gdje je sigurnost na velikom stupnju i low sisteme gdje smo prepusteni sebi i svojim stecenim sposobnostim,u njemu obicno operiraju igraci pirati,lovci na ucjene,tu su i rudari u potrazi za rijetkim mineralima.
Nakon ekspanzije Emyirean Age , low sustavi su poprista Factional Warfare-a , zone ratnog sukoba izmedju cetiri frakcije Amarr Empire i Caldari State protiv Minmatar Republic i Gallente Federation.

Frakcijama moze pristupiti svaki igrac i korporacija sa 0.50 minimalnim osobnim standingom sa NPC Frakcijom.

Amarr Empire je robovlasnička monarhija u kojoj religija ima veliki znaćaj u društvu.Carstvo i vazali(Khanid Kingdom,Ammatar Mandate) zauzimaju oko 40% empire space-a.Dobri su sa Caldari State.Amarr po mom misljenju imaju najbolju back story u Eve univerzumu.
Caldari State je militarističko i nacionalističko društvo.Kod njih vrijedi ona domovina na prvom mjestu.U konfliktu su sa Gallente Federacijom ,od kojih su se odcjepili.Njihovom drzavom vladaju mega korporacije.

Gallente Federacija je liberalno demokratsko društvo.Saveznici Minmatarske Republike.Nisu skloni nacionalnim i religijskim predrasudama .Na njihovoj teritoriji mogu se naci kockarnice ,bordeli i sl.

Minmatar Republic;nastala nakon pobune minmatarskih plemena protiv svojih robovlasnika( Amarr),Nisu skloni autoritetima ,uvijek buntovnickog raspolozenja.

Igrači nisu vezani za te frakcije,dio su njih onoliko koliko rade misije za njihove npc korporacije.Ili postanu aktivni clanovi tih drustava ukoliko pristupe militiji(paravojsci) i ratuju za njihove interese nakon ekspanzije Empyrean Age.

Za red se brine Concord,nesto poput medjunarodne policije,i oni su ti koji ce pomoci ako smo napadnuti od drugog igraca u high sec sistemima.

Postoji mnostvo drugih npc frakcija,koje imaju sredista u 0.0 spaceu i predstavnistva u empire-u.Neke su ekonomske prirode a vecina su kriminalne organizacije.

0.0 space je dio Eve univerzuma koji zaposjedaju igraci,okruzuje Empire.Tu pozadinsku pricu stvaraju korporacije i alliance.
Ako je zvanicno objavljen rat onda su sukobi dopusteni i u Empire-u bez restrikcijaSamo sto,taj postupak ima visoku cijenu.
0.0 je raj za igrače koji preferiraju PvP.

CCP organizira fan festival krajem svake godine,u to doba uvijek izlazi nova ekspanzija koja uvodi novitete u igru.Postoji EveTV o igracima,dogadjajima...Formiran je Council igraca za laksu komunikaciju između CCP i Eve zajednice.Za mjesto u Council-u može konkurirati svaki punoljetni igrac sa znanjem engleskog jezika.Demokratskim glasovanjem,igraci odabiraju kandidate za visemjesećni mandat.Funkcionalnost Councila je u kontroverzna ,iako je to dobra ideja susreti clanova su pokazali da se uglavnom zastupaju osobni interesi.