NAUKA I ISTRAZIVANJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NAUKA I ISTRAZIVANJE

Nauka,Historija,Parapsihologija,Svemir,Medicina,Literatura i mnoge druge stvari na ovom forumu mozete raspravljati i postati Dobrodosli.
 
HomeLatest imagesTražiRegistracijaLogin

 

 Sedam svjetskih cuda

Go down 
2 posters
AutorPoruka
FarCry
Admin
FarCry


Broj komentara : 87
Join date : 2008-12-17
Age : 43
Mjesto : Hell

Sedam svjetskih cuda Empty
KomentarNaslov komentara: Sedam svjetskih cuda   Sedam svjetskih cuda Icon_minitimeFri Jan 09, 2009 9:03 am

Sedam svjetskih čuda je sedam veličanstvenih čovjekovih dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu. Kako civilizacija vremenom napreduje, tako postoji nekoliko takvih popisa.

Prvi popis svjetskih čuda sačinjen je navodno između 150. i 120. godine prije nove ere, a sačinio ga je grčki pjesnik Antipatros iz Sidona. Što ga je navelo da to učini, ne zna se. Ne zna se, štoviše, da li je Antipatros poznavao građevine i skulpture na temelju vlastitog promatranja. Svih tih sedam znamenitosti bile su odabrane iz grčkog kuta gledanja, no samo jedno čudo našao je pjesnik na zemlji današnje Grčke: Fidijinog Zeusa. Tri čudesna djela bila su u Maloj Aziji: Kolos s Rodosa, Artemidin hram u Efesu i Mauzolej u Halikarnasu. Nešto dalji put bio je do piramida u Gizehu, a da čovjek ugleda viseće vrtove valjalo se potruditi sve do Babilona.

Čuda što su se, tako reći, nalazila ispred kućnog praga - Antipatros je izostavio: Akropolu u Ateni. Druge stvari nije mogao pribilježiti jer su već bile porušene, kao npr. Babilonski toranj. Pjesnik svojim suvremenicima nije nudio nikakve ruševine, već samo aktualne znamenitosti. To što je riječ upravo o sedam, a ne o trinaest ili dvadeset svjetskih čuda, ovisi o simboličnom značenju brojke sedam.

Kao "osmo čudo svijeta" smatrali su ljudi kasnijih godina nekoliko tuceta značajnih građevina razasutih po čitavu svijetu. Prve rekonstrukcije antičkih svjetskih čuda, punih fantazije, nastale su u vrijeme kad se Europa počela sjećati klasike. Marten de Vos (1532. - 1603.) i u njegovo vrijeme veoma slavni isusovac Athanasius Kircher, rođen 1601. u Fuldi, dali su prvi doprinos tome, a Fischer von Erlach (1656. - 1723.) približio se već nešto više stvarnosti. Vrijedna svjedočanstva naišla su tek u trenutku, kad su se arheolozi dali na posao.

Sedam svjetskih cuda Antike
Svjetska čuda Antike:


1.Sedam svjetskih čuda AntikeKeopsova piramida u Gizi (oko 2550 pr.n.e.)
2.Semiramidini viseći vrtovi (Babilon, oko 600 pr.n.e.)
3.Zeusov kip u Olimpiji (oko 440 pr.n.e.)
4.Artemidin hram u Efezu (oko 550 pr.n.e.)
5.Mauzolej u Halikarnasu (oko 350 pr.n.e.)
6.Kolos s otoka Roda (oko 280 pr.n.e.)
7.Aleksandrijski svjetionik, na otoku Faru pred Aleksandrijom (oko 280 pr.n.e.)


Do danas je ostala sačuvana samo Keopsova piramida, pa današnji popis čuda izgleda ovako:
1.Eiffelov toranj (Pariz, Francuska) (1889.)
2.kip Slobode (New York, SAD)
3.most Golden Gate (San Francisco, SAD)
4.Kineski zid
5.Aja Sofija (Istanbul, Turska)
6.Angkor Wat (Kambodža)
7.Tadž Mahal (Indija)
8.Stolna crkva u Kolnu (Njemačka)
9.Atomium (Bruxelles, Belgija)
Escorial (Španjolska)
1o.Alhambra (Granada)
11.Stolna crkva u Milanu
12.Crkva Sv. Petra (Vatikan)
13.Akropola
14.Slavoluk Pobjede (Pariz, Francuska)
15.Dvorac Versailles (Francuska)
16.Ronchamp (crkva od Le Corbusiera) (Francuska)
17.Stonehenge (Velika Britanija)
18.Moskovski Kremlj
19.Baalbek između Libanona i Antilibanona
20.Džamija Omajada (Libanon
21.Hram Nikko (Japan)
22.Daibutsu (orijaški Buda) (Japan)
23.Hram Borobudur (Java)
24.Sueski kanal
25.Abu Simbel (Egipat)
26.Mount Rushmore (SAD)
27.Cape Kennedy (Florida, SAD)^
28.Chichen Itza (Jukatan)
29.Machu Picchu (Ande)

8. srpnja 2007. konačno je izabrano sedam novih čuda: To su:
1.Kineski zid
2.Koloseum u Rimu
3.Taj Mahal u Indiji
4.Machu Picchu
5.Kip Krista Iskupitelja u Brazilu
6.grad Petra
7.Chichen Itza
Na vrh Go down
http://www.myspace.com/atila79
Galileo

Galileo


Broj komentara : 16
Join date : 2008-12-29
Age : 39
Mjesto : 3rd Density, Earth

Sedam svjetskih cuda Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Sedam svjetskih cuda   Sedam svjetskih cuda Icon_minitimeWed Jan 14, 2009 6:51 am

7 čuda staroga svijeta su zapravo 7 veličanstvenih građevina od kojih danas postoji samo Velika piramida u Gizi. Sva ostala čuda su razrušena, te su ostali samo mali djelovi, dok neka od njih danas postoje samo u opisima tadašnjih pisaca. Također moramo uzeti u obzir da mnogi od tih pisaca čuda koja su opisivali nikada nisu vidjeli svojim očima, već se nihov opis temelji na opisima putnika koji su ih vidjeli.

1. Velika ili Keopsova piramida
Piramida ima više prolaza i odaja nego bilo koja druga Iako su svi već proučeni nema sumnje da piramida krije još tajni. Kraljeva odaja nalazi se gotovo u samom središtu piramide i dvostruko je duža nego šira. Keopsov sarkofag ne može se ukloniti jer je nešto širi od ulaza u odaju! Znači li to da je piramda sagrađena oko njega?

2. Zeusov kip u Olimpiji
Kip je izgradio kipar Fidija 433.godine pr.Kr. Bio je smješten u posebno sagrađenom hramu u Olimpiji, ogromnih razmjera , visok čak 13 metara. Sagrađen od dragocjenih materijala kao što su velike količine bjelokosti i zlata, a samo zlato upotrijebljeno pri izradi procjenjeno je na 10 milijuna Eura.Fidija je prikazao Zeusa kako sjedi na svom prijestolju , a prikaz je bio toliko životopisan da su mnogi vjerovali kako su vidjeli samog boga. Govorilo se da su Zeusove oči, ispunjene staklom, bile osobito vjerne.

3. Mauzolej u Halikarnasu
Kombinacija izvanredne arhitekture i doista veličanstvne skulpture, Mauzolej u Halikarnasu, je zacijelo bio nesvakidašnji prizor. Projektiran je u 4 st.pr.Kr. kao grobnica pokrainskog upravitelja Mauzola. Izgradnja Mauzoleja započela je za Mauzolova života, a nakon smrti radove je nadgledala njegova žena. Halikarnas je danas preimenovan u Bodrum, a u tamošnjem muzeju čuvaju neke ostatke grobnice. Na vrhu Mauzoleja nalazio se 6 metara visok kip četveroprega Bio je isklesan od mramora i dvostruko veći od prirodne veličine. Kola je vozio Mauzolov kip.

4.Viseći vrtovi Babilona
Više od 2 000 godina „Semiramidini viseći vrtovi“zaokupljali su ljudsku maštu, ali iznenađujuća je činjenica da ne postoje dokazi da su ikada postojali. Prema legendi vrtove je podigao kralj Nebukadnezar II. kao poklon za svoju ženu Amitis. Svaka strana vrta bila je navodno duga 4 plekera (1 pleker = 30,8 metara). Mišljenja stručnjaka o tome koliko je terasa bilo dosta se razlikuje, najčešće se spominje broj 5. Neki tvrde da su zidovi bili 7 metara široki da bi mogli nositi veliko drveće.

5. Kolos na Rodu
Godine 304. pr.Kr. stanovnici roda spašeni su iz strašne opsade. Iz zahvalnosti odlučili su podići golemi kip Helija boga sunca i zaštitnika otoka. 32 metra visok brončani kip gradio se 12 godina. Stajao je na mramornom postolju ispred luke samo 60 godina, jer ga je 226.godine pr.Kr. srušio potres. Danas od Kolosa nije ostalo ništa. Prema ledendi nakon što su mu pokazali malen nedostatak kipa graditelj Kar se ubio.

6. Faros u Aleksandriji
Najkorisnije od 7 svjetskih čuda bio je stolječima najveća naseljiva građevina. Stajao je 1700 godina i do danas je sa svojia 124 metra najviši svjetionik ikada izgrađen. Gradnju je 299.godine pr.Kr. započeo nasljednik Aleksandra Velikog, Ptolomej Soter. Nakon što su Arapi osvojili Aleksandriju Faros više nije bio potreban. POtresi su uzdrmali građevinu i ona se na kraju srušila u more.

7. Artemidin hram u Efezu
Hram je izgrađen krajem 4 stoljeća pr.Kr. Imao je dimenzije 114 * 55 metara i bio je najveći od svih drevnih grčkih građevina. Artemida je u Efezu bila božica divljih zvijeri. Izvještaji opisuju kako je veličanstven hram opčinjavao svojim sjajem i posjetitelje koji su vidjeli i druge grčke spomenike, tako da je zaista morao biti spektakularan. Kasnije su ga opljačkali osvajači, a konačno je uništen kada je kršćanstvo postalo službena religija Rimskog Carstva. Nalazište hrama otkrio je John Turtle Wood.

„Velika čuda svijeta“ Russell Ash i Richard Bonson.
Na vrh Go down
 
Sedam svjetskih cuda
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
NAUKA I ISTRAZIVANJE :: DREVNE CIVILIZACIJE :: Sedam svjetskih cuda-
Idi na: