NAUKA I ISTRAZIVANJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NAUKA I ISTRAZIVANJE

Nauka,Historija,Parapsihologija,Svemir,Medicina,Literatura i mnoge druge stvari na ovom forumu mozete raspravljati i postati Dobrodosli.
 
HomeLatest imagesTražiRegistracijaLogin

 

 Kralj Tvrtko Kotromanic 1

Go down 
4 posters
AutorPoruka
FarCry
Admin
FarCry


Broj komentara : 87
Join date : 2008-12-17
Age : 43
Mjesto : Hell

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeFri Jan 09, 2009 9:28 am

Zalosno je da neki nepoznaju istoriju svoje zemlje ma koja ona bila.
Evo ovde cu u ovom pod forumu opisat neke kraljeve Bosne,jer Bosna je imala dosta kraljeva.
Dakle prvo cu opisat Kralja Tvrtka evo nesto sto sam nasao na netu o njemu:

Tvrtko I Kotromanić bio je bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. godine.

Bio je sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić, te unuk Stjepana I Kotromanića i Jelisavete, kćerke sremskog kralja Stefana Dragutina i Katarine, unuke Bele IV (po njoj je Dragutin postao vladar njenih posjeda). Njegova sestra je bila Katarina, grofica Celja, majka Hermana II Celjskog i nana Barbare, carice Svetog Rimskog Carstva.

Dolazak na vlast i odnosi sa Ludovikom Ugarskim
Tvrtko I postao je bosanski ban nakon smrti strica Stjepana II Kotromanića 1353. godine. Nakon smrti njegova oca 1354. uz njega je državne poslove vodila i majka Jelena. U prvo je vrijeme Tvrtko bio lojalan vazal hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I Anžuvinca, koji je imao za ženu njegovu prvu rodicu, Elizabetu Kotromanić.

Uskoro je papa prouzrokovao spor između Tvrtka i Ludovika, koji je privremeno izglađen 1357. godine, kada je Tvrtko morao ustupiti Ludoviku Hum, navodno kao miraz Elizabete. Ludovik je 1363. ponovno poveo rat protiv svog vazala pod izgovorom akcije protiv bosanskih heretika - krstjana, ali se poražen morao povući. Pored toga Tvrtko je vodio borbe s bosanskim feudalcima, te je 1366. godine izbila buna na čelu s Tvrtkovim mlađim bratom Vukom, tako da su Tvrtko i majka Jelena morali napustiti Bosnu i skloniti se u Ugrasko-Hrvatsko kraljevstvo. Ali već 1367. godine, očito uz pomoć ugarskog kralja, koji je shvatio da je izazvao nemire od kojih ni Tvrtko, ni on neće imati nikakve koristi, Tvrtko se opet vraća u Bosnu na vlasti.

Pravo na srpsku krunu
Zajedno sa srpskim knezom Lazarom Hrebljanovićem porazio je oblasnog gospodara Nikolu Altomanovića 1373. i proširio se na područja Drine i Lima. Početkom 1377. od Balšića je preoteo Trebinje, Konavle i Dračevicu. U njegovoj državi bilo je područje ranije države Nemanjića. Na taj način je stekao uslove da preuzme i obaveze ranijih srpskih vladara u međunarodnim okvirima, naročito u odnosima sa Dubrovnikom. Tvrtko je imao i formalne uslove da to učini. Nakon smrti cara Uroša, potkraj 1371. godine, on se javio kao pretendent za upražnjenu srpsku krunu imajući i direktno srodstvo preko bake Jelisavete sa dotadašnjom vladarskom lozom Nemanjićima.

Krunisanje Tvrtka izvršeno je 1377. godine u mjestu Mile, nedaleko od Visokog, u srednjoj Bosni. Tvrtko se po tradiciji srpskih vladara nazvao Stefanom. Njegova titula pokazuje osnov po kojem je postavio legitimno pravo na upražnjenu srpsku krunu: kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju. Tvrtkovu titulu priznali su Dubrovčani i počeli su da mu isplaćuju Svetodmitarski dohodak koji je ranije pripadao srpskim vladarima. Tvrtkovo krunisanje i proglašenje kraljem u sintagmi 'kralj Srbljem' odnoslilo se na teritorij koji je priključio Bosni između 1373. i 1377. godine. Njegove obaveze prema preostalim srpskim oblasnim gospodarima nisu postojale. Otuda u izvorima i nema informacija o prihvatanju ili neprihvatanju Tvrtkovog čina među srpskim oblasnim gospodarima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U svakom slučaju postavka dijela literature o tome da su oni prešutno priznali Tvrtkovu krunidbu ne može stajati. Realno stanje na terenu nije rezultiralo njihovom vazalnom odgovornošću, nekoj vrsti pravnog statusa prema novom kralju.

Tvrtko i Hrvati
Smrt hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I 1382. godine dala je povod Tvrtku, kao sinu Jelene - kneginje bribirske, da se umiješa i u hrvatske poslove. On se priključio hrvatskim feudalnim buntovnicima (Ivaniš Paližna, braća Horvati), koji su zajedno s mađarskim ustali protiv Ludovikove kćerke Marije Anžuvinske, nove ugarske kraljice. Tvrtko je usmjerio svoju aktivnost napose na južnu Hrvatsku, koja je krvnim vezama bila u srodstvu s plemenom njegove majke.

Tvrtkova vojska pod zapovjedništvom Vlatka Vukovića Kosače 1388. dobija bitku kod Bileće protiv nadirućih osmanskih trupa. U boju na Kosovu sudjelovala je na strani kršćanskih saveznika i bosanska vojska kralja Tvrtka pod zapovjedništvom Vlatka Vukovića Kosače. Postoji samo jedan historijski izvor iz prve ruke o Boju na Kosovu, a to su Tvrtkovi dokumenti iz druge polovine 1389.

Poslije bitke na Kosovu Tvrtko, kao pobjednik, pojačava pritisak na Dalmaciju, tako da su mu se 1390. godine pokorili gradovi Split, Trogir, Šibenik i ostrva Brač, Hvar i Korčula. U intitulaciji on se sada naziva kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Da su njegovi planovi sezali i dalje moglo se naslutiti i iz njegove ženidbe (1347.) bugarskom princezom Dorotejom (kćerkom vidinskog bugarskog cara Sracimira). Središnji položaj Bosne, Tvrtkove rodbinske veze i feudalno rasulo u Hrvatskoj i Srbiji omogućilo je Tvrtku da okupi pod svojom vlašću velik teritorij. Daljnje okupljanje nasilno je prekinulo osmansko prodiranje.

Ostavštvina
U vrijeme Tvrtkove vladavine primjetna je politička stabilnost, značajan kulturni i duhovni napredak, što sve zajedno Bosnu čini najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka imenuje najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne. Neki historičari bilježe odmah nakon Tvrtkovog krunisanja i prvo kovanje zlatnog novca na južnoslavenskim prostorima. Naredni zlatnici u Bosni pojavit će se tek sa Stjepanom Tomašem. S Tvrtkom u bosansku heraldiku ulazi zlatni ljiljan (lilium bosniacum). Razvijaju se gradovi, trgovina i rudarstvo.

Porodično stablo
Tvrtko I je patrilinearno bio potomak bosanske vladarske porodice Kotromanića, a njegova majka je bila potomak hrvatske vladarske porodice Šubića. Majka njegovog oca, Jelisaveta Nemanjić, bila je kćerka srpskog kralja, čija je majka bila potomak dinastije Anžuj porijeklom iz Napulja, i ugarske princeze, čija je majka bila kćerka poglavara turskog plemena Kumana.

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Porodicnostablo
Na vrh Go down
http://www.myspace.com/atila79
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeFri Jan 09, 2009 5:55 pm

Jel se zna sta je poslje bilo s tim lozama?
To bi je bas bed, sto se tak izgube veze sa povijescu, ne mozes kraljevsku liniju odrzati kroz povijest...
Na vrh Go down
FarCry
Admin
FarCry


Broj komentara : 87
Join date : 2008-12-17
Age : 43
Mjesto : Hell

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 3:06 am

Assimilated_One (citat):
Jel se zna sta je poslje bilo s tim lozama?
To bi je bas bed, sto se tak izgube veze sa povijescu, ne mozes kraljevsku liniju odrzati kroz povijest...

Ima ona pijesma od Djorde Balasevica,ako se sjeas "neki novi klinici dolaze"
svako kraljestvo se raspadne nemoze vjecno trajat nijedno,ali istorija je tu da se nezaboravi.
Na vrh Go down
http://www.myspace.com/atila79
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 7:58 am

Da znam da sve ima svoj kraj, ali mislim na loze. Nemoguce je da sve loze uvijek izumru. Sigurno ima neki direktni potomak. TO sam pito.
Na vrh Go down
Makul

Makul


Broj komentara : 107
Join date : 2009-01-07
Mjesto : Xaronu(Main)

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 9:50 am

aha mislim ako imas navodno direktne potomke Isusa onda di neces imat nekog ko je zivio nedavno.
Na vrh Go down
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 10:05 am

Da. Ako imas direktne potomke Isusa od prije 2000 godina. Kako nebi imao neke od prije manje vremena?
Na vrh Go down
Valdus

Valdus


Broj komentara : 76
Join date : 2008-12-23
Age : 51

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 3:26 pm

Bioloski potomci sigurno postoje samo sto su te osobe zaboravile svoje porijeklo.
Kralj Stjepan i Kraljica Katarina imali su troje djece.Sin Simun je zarobljen i u Carigradu prelazi na islam a kcer Katarina je umrla na putu od Bosne prema Carigradu , u blizini Skoplja gdje je njoj u cast osnivac Sarajeva Isa Beg Isakovic podigao turbe.Za trece dijete nema poznatih informacija.

Kralja Stjepana je nasljedio istoimeni sin iz prvog braka ali Katarina zadrzava titulu ,,kraljica majka,,.
Nakon Turskog osvajanja Bosne ,Katarina i kraljevska vojska se povlace na Kupres odakle dalje pruzaju otpor osvajacima ali bez uspijeha.Ona preko Konjica i Stona dolazi u Dubrovnik gdje ostavlja mac obitelji Kotromanica prije odlaska u Rim gdje umire i ostavlja oporuku kao posljednji legitimni vladar iz bosanskog srednjovjekovnog plemstva.
Na vrh Go down
http://www.myspace.com/new_eden_citizen
Makul

Makul


Broj komentara : 107
Join date : 2009-01-07
Mjesto : Xaronu(Main)

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 6:01 pm

Ma oni su samo izgubljeni ali su garant jos uvijek tu negdje.
Na vrh Go down
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 6:04 pm

kad se porezu, a lpava krv pocne teci, eeee...
cek, nije li nedavno (2-3 godine) bilo jako spominjano to nesto o pracenju loze koliko se moze u proslost?
Na vrh Go down
Valdus

Valdus


Broj komentara : 76
Join date : 2008-12-23
Age : 51

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSun Jan 11, 2009 2:24 am

Geneticki se mogu pratiti pretci sve do humanoida iz istocne Afrike.https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/index.html
Na vrh Go down
http://www.myspace.com/new_eden_citizen
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitimeSun Jan 11, 2009 7:05 am

Prilicno impresivno. Ajd bar nismo iz nekih vrtova ha ha ha
Na vrh Go down
Sponsored content

Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Kralj Tvrtko Kotromanic 1   Kralj Tvrtko Kotromanic 1 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Kralj Tvrtko Kotromanic 1
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
NAUKA I ISTRAZIVANJE :: ISTORIJA,LJUDI KOJI SU DOPRINIJELI STVARANJA ISTORIJE. :: Bosanski Kraljevi-
Idi na: