NAUKA I ISTRAZIVANJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NAUKA I ISTRAZIVANJE

Nauka,Historija,Parapsihologija,Svemir,Medicina,Literatura i mnoge druge stvari na ovom forumu mozete raspravljati i postati Dobrodosli.
 
HomeLatest imagesTražiRegistracijaLogin

 

 Vampiri

Go down 
+2
Valdus
Assimilated_One
6 posters
AutorPoruka
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeFri Jan 09, 2009 5:09 pm

Kako su vampiri, ili mitovi o vampirima nastali?
Dali su poceli s jednom cinjenicom, pa poceli spajati s drugim cinjenicama sa drugih mjesta dok ih narod nije odlucio povezati i stvoriti mit o vampirima?
Ili se to stvarno temelji na necem sto je netko znao stvarno znao ili imao iskustva s vampirom ili vampirima.
Htjeo bih cuti vase teorije i ako nadjete nesto da postate ovdje.
Evo sto sam ja nasao:

"Profesor Dr. Jeter, tvrdi da je prvi vampir bila Lilith. Lilith je bila prva Adamova zena koju mu je dao Bog. Nije bila isto stvorenje kao Adam niti je bila pokorna (htjela je biti glavna), pa ju je Bog izbacio iz Rajskih Vrtova i napravio Evu od Adama kako bi bili isti i kako bi bila pokorna. Lilith ce kasnije u Bibliji biti Kainova druzica. Bok ju je prokleo da se hrani zivotom (krv) drugih ljudi bez da ima svoj zivot (krv). Nakon sto je Kain umro ili sta god se dogodilo s njim, Lilith je poludila i pocela krasti i jesti djecu. Odatle dolaze uspavanke (lullaby). To nije bila najsladja uspavanka, nego magija da Lilith ne prilazi djeci i uzima ih. Lullaby je sazeto od Lilith-a-bi, ili "Lilith ne prilazi"."
Na vrh Go down
Valdus

Valdus


Broj komentara : 76
Join date : 2008-12-23
Age : 51

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 10, 2009 2:39 am

Ima razlicitih teorija i sve su one interesantne.
Prema jednoj; vampirizam je bolest koju je na Zemlju donjeo nekakav asteroid.A vampirizam se navodi i kao uzrok izumiranja rase patuljaka u vecem dijelu Europe.

Lilith je izvorno prema knjizi Zohar( zidovski misticizam) prvo bice koje je Bog stvorio.Samo sto nije dopustila da Tvorac manipulira sa njom pa je otisla svojim putem.Taj mit je sacuvan iz matrijahalnog perioda drustvene zajednice kad je zenski princip shvacan kao pokretacka energija.Sto se i danas sacuvalo kroz likove npr. zenskih bozanstava hinduizma ili mahajana budhizma.
Na vrh Go down
http://www.myspace.com/new_eden_citizen
Galileo

Galileo


Broj komentara : 16
Join date : 2008-12-29
Age : 39
Mjesto : 3rd Density, Earth

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeThu Jan 15, 2009 1:11 am

''Žele vam piti krv i to rade već neko vrijeme. Vampiri se pojavljuju u raznim kulturama već tisućama godina, iako verzija koju mi poznajemo - s velikim očnjacima i ljesovima umjesto kreveta - potječe iz istočnoeuropskih mitova 18. i 19. stoljeća. Ta legenda kaže da netko tko se rodio s deformacijom ili je umro neobičnom smrću ustaje iz groba kako bi terorizirao žive. Vampiri su 'neumrli' i moraju se hraniti ljudskom krvlju da takvima i ostanu.

Vampir je legendarna zvijer-mitološka osoba ili životinja koja predaji živi o čovječjoj ili životinjskoj krvi, i koja također posjeduje mnoge čarobne i nadnaravne moći. Skoro sve kulture i civilizacije posjeduju nekakav mit o krvopijnim stvorenjima ili vampirima. U prirodi postoje životinje i organizmi koji žive na tekućinama drugih životinja od kojih je jedna od njih i krv, te se termin vampirizam ili krvopijstvo u zoologiji koristi za naprimjer:pijavice, komarce. U popularnoj kulturi termin vampirizam ili krvopijstvo koristi se za pogrdan naziv za amoralno i bezgranično iskorištavanje pojedinaca ili društva. Isto tako vampirstvo, vampirizam, povampirenje su termini koji se koristi kao termin za demoniziranje naroda, pojedinca ili organizacija jer vampiri su demoni i oličenje zla te su jednaki sotoni, koji je slika i prilika zla.

Vlad Drakula, najpoznatiji je predstavnik vampirske populacije.

natrag na vrh
Na vrh Go down
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 6:18 am

Evo pronasao sam jedan clanak na T-Portalu u kojem jedan znanstvenik (strani) tvrdi da vampiri potjecu iz Hrvatske, kako su ovddje prvi pisani zapisi o njima. Tekst je malo poduzi, ali vjerujte mi isplati ga se procitati.

"Oni su seksi, zavodljivi i hipnotično privlačni, a ako niste znali, dolaze iz Hrvatske!
Vampiri dijele noći s nama od pamtivijeka. Legenda o njima započela je kao priča strave i užasa, a mnogi će se na spomen vampira i njihovog postanka prisjetiti legende o transilvanijskom grofu Vladu Tepešu Drakuli, ukletom vojvodi koji uz pomoć crne magije živi vječno ispijajući krv svojih žrtava. No ova klasična priča Brama Stokera tek je rafinirani derivat brojnih mitova starih koliko i vrijeme.

Davno izgubljeni narodi poput drevne civilizacije Mezopotamije te starih Grka i Rimljana pokušavali su raznim obredima odobrovoljiti zla bića i demone koji su preteča modernih vampira. Jedno je od takvih bića, koje se spominje još za vrijeme sumerskih kraljeva Mezopotamije, Inkubus, posebna vrsta demona koja posjećuje mlade žene dok spavaju kako bi ih seksualno iskoristio. Njegov ženski pandan je Sukubus, no iako se ne spominje da piju krv svojim žrtvama, oboje svojom požudom mogu žrtve iscrpiti do smrti.

Proizašli iz mitova drevnih civilizacija, većina danas poznatih mitova razvija se sustavno od Srednjeg vijeka s uvijek prisutnom seksualnom komponentom, a karizmatični i sofisticirani vampir moderne fikcije rođen je kroz književnost 19. stoljeća. Jedno od prvih umjetničkih djela koje spominje vampira jest erotska pjesma s jakim seksualnim nabojem: nakon što muškarca odbije ponizna i religiozna gospođica, on joj zaprijeti da će je posjetiti tijekom noći i piti njezinu krv kao vampir te joj tako dokazati da je njegovo učenje mnogo bolje od kršćanstva.

No pravu prekretnicu kod tada modernog čitatelja označila je priča Johna Williama Polidorija jednoznačnog imena 'The Vampyre' u kojoj je proveo fiktivnog vampira kroz proces transformacije iz praznovjerja folklora u lik prepoznatljiv i danas – zloduha koji vreba žrtve iz visokog društva.

Gdje je Polidori stao, nastavio je Bram Stoker stvorivši Drakulu, najprepoznatljiviji lik sa šiljatim očnjacima. Vjerovanje da je grof Drakula temeljen na stvarnoj osobi, transilvanijskom vojvodi koji se borio protiv Turaka, živo je još i danas.

U novije vrijeme jedno je ime označilo evoluciju vampira. Naravno, radi se o Anne Rice koja je postala sinonim za vampirske priče 20. stoljeća, a kada su se Tom Cruise i Brad Pitt pojavili kao njezini vampiri Lestat i Louis na velikom platnu, nastala je masovna histerija obožavanja novih, zgodnih i zamamnih krvopija.

Vampiri su se zauvijek promijenili. Više nisu bili abominacije prirode koje predstavljaju suštinsko zlo, nego ih je publika vidjela kao nevjerojatno privlačne i strastvene superljude s posebnim moćima. Izazovni, tajnoviti i izuzetno moćni, vampiri su postali kul. Istom su gledatelji i čitatelji bili spremni svojim tijelima zaustaviti glogove kolce kritičara usmjerene prema srcima njihovih novih antijunaka.

Pojavili su se i brojni stručnjaci po pitanju svega vampirskoga, a osnove ove nove nauke postale su dio opće kulture. Danas i najokorjeliji skeptici znaju da vampir nema odraz u ogledalu, da mu smetaju češnjak i raspelo te, više od svega, Sunčeva svjetlost. Osim toga, znalci znaju da vampir ima snagu za 20 ljudi, upravlja sitnijim bićima poput glodavaca, može se pojaviti u obliku magle i nestati po želji. Posjeduje moć nad olujom i ovozemaljskim zvijerima, a može ga se ubiti samo ako mu se u srce zabije glogov kolac.

Lestat i Louis, anti-junaci koji su promijenili svijet vampira
No, rastom njihove popularnosti, obožavatelji sve rjeđe žele glogov kolac i vampira u istoj rečenici. Zbog novih zahtjeva gledatelja nekadašnji zlodusi sve češće staju na stranu dobra te na filmskom platnu spašavaju nemoćne i slabe ljude od zlih vampira i drugih opasnosti, prerastajući iz antijunaka u punopravne junake vrijedne divljenja.

Vampir je postao simbol za neprilagođenog pojedinca s neutaživom glađu za životom, strašću, seksom, nedopustivim i nedostižnim. Još kad ih na filmskom platnu utjelovljuju Kate Beckinsale ili Lucy Liu u uskim kožnatim odijelima, gledatelji postaju pravi obožavatelji.

Upravo divljenje njihovim moćima i sve manja demonizacija vampira dovela je do interesantnog modernog fenomena. Naime, istomišljenici iz cijelog zapadnog svijeta okupljaju se na brojnim web stranicama, ali i stvarnim okupljalištima poput klubova i barova, kako bi našli utočište od vanjskog svijeta jer smatraju da su – vampiri.

Iako zvuči nevjerojatno, istina je. Vjerojatno vam neće ispiti krv i vjerojatno neće priznati da žive u svijetu mašte, ali zasigurno će vas pokušati uvjeriti da vampiri zaista postoje i da su oni jedni od njih. Za razliku od srednjevjekovnog viđenja vampira krvopija, moderni pripadnici vampirske subkulture objasnit će vam da ih sunčeva svjetlost neće ubiti, da im ne smetaju raspela te da ne provode noći u potrazi za svojim žrtvama koje nakon ugriza također postaju vampiri, kako literatura nalaže. Umjesto krvi, moderni vampiri gladni su različitih oblika energije, bilo psihičke, bilo seksualne. Oni će iz svojih žrtava sisati emotivnu ili bioenergiju u ezoteričkom smislu, a iskoristit će svoje žrtve i za zadovoljenje fizičkih strasti. Pazite se, jer vampira ima i kod nas.

Lijepa Naša atraktivna je turistička destinacija, a navodno među turistima Hrvatsku posjećuju i brojni vampiri u potrazi za našim vampirskim nasljeđem. Jedan od znanstvenika koji se pozabavio ovom temom je i dr. Stephen Kaplan koji tvrdi da u Hrvatskoj vampiri postoje, iako se o njima ne piše.

Prema njegovim istraživanjima, kod nas živi oko 200 vampira, a karakterizira ih niža tjelesna građa. Vampirice su visoke 175 centimetara, plavokose su i plavooke, dok su njihovi muški kolege visoki do 179 centimetara, krasi ih smeđa kosa i izrazito plave oči. Izgledaju kao da imaju 20 godina, a nastanjuju uglavnom priobalno područje.

Dr. Stephen Kaplan je svoju teoriju o postojanju vampira u Hrvatskoj zasnovao na starim spisima Johanna Weicharda koji je bilježio običaje Istre 17. stoljeća. U njima se spominje Jure Grando iz Kringe koji je, prema zapisanom, 16 godina nakon svoje smrti ustao iz groba i noćima pio krv svojih sumještana.

Fiktivne priče poput Stokerovog Drakule na stranu, priča o Juri Grandu smatra se prvim dokumentiranim slučajem vampirizma, zbog čega su stručnjaci razvili teoriju da su vampiri zapravo potekli iz našeg kraja.

Stoga, ako se neki vampiri među vama prepoznaju u pročitanom, te se odluče pridružiti nekoj vampirskoj organizaciji, svakako napomenite svoje povijesno vampirsko nasljeđe. Mali savijet za kraj – nemojte im spominjati da možete letjeti ili da ste besmrtni, vjerojatno vam ipak neće povjerovati."
Na vrh Go down
Makul

Makul


Broj komentara : 107
Join date : 2009-01-07
Mjesto : Xaronu(Main)

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 6:33 am

Aha znam ja da su potekli od nas. I vukodlaci i vampiri.

Mi imamo naj bolja mitska bica i zmajeve!

Uh kako sam ponosan king
Na vrh Go down
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 6:49 am

U BOGATI SAD SAM SKONTO VALJD!! Ovi vampiri (200) u Hrvatskoj, 179cm visoki (ja), smedja kosa (ja), dobro nemam plave oci, ali su nijasna plave Razz IHI!!! Moguce da sam iz te krvne linije ha ha ha. To bi objasnilo ono sa nesanicom i da sam drukcije reagirao na to.
Na vrh Go down
Makul

Makul


Broj komentara : 107
Join date : 2009-01-07
Mjesto : Xaronu(Main)

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 6:55 am

Znao sam da ces kad tad zakljucit. Cuj nezam moze bit, moze bit. Cool
Na vrh Go down
Valdus

Valdus


Broj komentara : 76
Join date : 2008-12-23
Age : 51

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 9:10 am

Evo jedan fiktivni vampirski setting;White wolf
Na vrh Go down
http://www.myspace.com/new_eden_citizen
BorgQueen
Admin
BorgQueen


Broj komentara : 80
Join date : 2009-01-06
Mjesto : UnimatrixOne

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 9:51 am

A-a. Jednostavno ne vjerujem u vampire, vukodlake i tome slicna stvorenja. Nikad nisam ni vjerovala.
Po meni, moguce je da su zemlju u nekom periodu nastanjivali patuljci, vilenjaci ali vukodlaci i tome slicno nema sanse.....
Na vrh Go down
Makul

Makul


Broj komentara : 107
Join date : 2009-01-07
Mjesto : Xaronu(Main)

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 10:04 am

Svatko ima pravo na svoje misljenje.
Na vrh Go down
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 10:12 am

Cuj, nisam ja reko nest kao postoje (ali mislim da se mora temeljiti na nekoj istini). Nego sta mislite o tome. Mit o vampirima i vukodlacima. Ono, koliko je to utjecalo na svijet, ljude, okolis, koliko t odanas utjece na ljude...
Na vrh Go down
Hybrid

Hybrid


Broj komentara : 20
Join date : 2009-01-07
Age : 34

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 4:57 pm

Sto se tice vampira, vukodlaka i ostalih mitoloskih bica, ne vjerujem da postoje niti da su ikad postojali. Mislim da su to neka iskrivljena vjerovanja ljudi, da su plod maste i ljudskog preuvelicavanja.
Na vrh Go down
Assimilated_One

Assimilated_One


Broj komentara : 195
Join date : 2008-12-28
Age : 31
Mjesto : Darda

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 5:11 pm

Istina. Ljudi su oduvijek vidjali stvari kakvima nisu, i praznovjerja i njihove religije su utjecale na to. U mraku su velike oci. Ali istine ima, tu negdje, u dijelicima toga. I iz mnogih drugih kultura dodje po jedna, dvje stvari, i dobijes jednu cjelinu.
No ja i dalje cekam da se nest tak pojavi. Sto bih volio da svijet nije kakvim se cini.
Na vrh Go down
Makul

Makul


Broj komentara : 107
Join date : 2009-01-07
Mjesto : Xaronu(Main)

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitimeSat Jan 17, 2009 6:13 pm

Nebi li svi mi?
Na vrh Go down
Sponsored content

Vampiri Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Vampiri   Vampiri Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Vampiri
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
NAUKA I ISTRAZIVANJE :: MISTERIJE I FENOMENI :: Misterije oko nas.Neke su znane a neke ce mo da otkrivamo.Koliko znamo o misterijama svijeta???-
Idi na: